Strategisamling 2
Oppsummering fra Strategimøte 9. sept. i Normisjon region Østfold
På samlingen snakket vi en del om rollen til region styre og stab sett i forhold til lokale foreninger. Vi har i det siste jobbet litt med uttrykket fra vaktmestertjeneste til entreprenørskap. Vi tror det er på tide å komme i gang med denne endringen nå. Det betyr at vi i mindre grad er på besøk i foreninger og holder enkeltvis andakter, men heller bruker tid sammen med foreninger til å utvikle noe eksisterende, eller for å starte opp noe nytt lokalt. Vi er så velsignet i vår region med å ha mange frivillige forkynnere, så tilbudet til foreningene på dette området bør ikke bli redusert. En forutsetning for dette er imidlertid at dere bruker oss til «byggevirksomhet». Vi har et ønske om å jobbe tettere med foreningene, men dersom dette fører til færre foreningsbesøk totalt må vi revurdere arbeidet vårt på nytt.
Deretter snakket vi om hvordan lansering av endringer virker på oss. Ikke alle endringer er gode eller nødvendige, men nye forslag trenger heller ikke å være dårlig selv om vi får en dårlig følelse. Dersom vi lar følelsene styre oss så er det helt normalt at vi føler både utrygghet, sinne og tristhet dersom noe vi er glad i føles truet. Det beste utgangpunktet for en vurdering er bønn. Dernest kan det være lurt å se på fakta – ikke bare på hva vi føler. Hvis vi får opp et felles bilde av nåsituasjon, og også et bilde av hva vi ønsker av utvikling – ja, da er det lagt et godt grunnlag for videre arbeid. De fleste mennesker føler ubehag ved endring fordi man føler utrygghet eller mangel på involvering. Start prosesser som eliminerer dette, og sjansen er stor for at flokken din er rimelig klar for en liten eller stor endring. Se vedlagt møtehefte for mer beskrivelse av dette. Dersom dere ønsker en presentasjon eller hjelp for å starte prosesser rundt dette eller annet fra disse strategimøtene i deres styre eller forening så er det bare å ta kontakt med Åsmund på 90079700 eller asmund@normisjon.no
Med 2 bolker igjen før gruppearbeidet snakket vi først litt om hvilke konsepter vi i regionen har jobbet med, og som vi håper flere foreninger vil etterspørre. Det gjelder Storsamlinger – hvor region sammen med lokal(e) forening(er) lager et arrangement for alle generasjoner. Dernest presenterte vi Huskirken som er et nettverk av hus-fellesskap hvor vi deler tro og liv. Sist, men ikke minst presenterte vi Acta Akademiet som er et tro, leder og livshjelps -kurs med varighet fra 13 års alder til fylte 19 år. Vi kan ikke komme på noe bedre måte å ta vare på ungdommen vår på. Målet er å gi ungdommene så god kunnskap, relasjon og erfaring at når de skal ta de store valgene i livet så har de fått med seg nok bagasje til å kunne ta gode valg.
I siste bolk fikk vi noen eksempler på foreninger, forsamlinger og menigheter som på et tidligere tidspunkt har innsett sin situasjon dersom ikke noe grunnleggende forandres. I eksemplene fikk vi forskjellige historier for hvor de hadde sett de kunne satse, og vi hørte om noen viktige steg underveis som hadde lagt grunnlaget for hvor de er i dag. Ingen eksempler kunne fortelle om at noe hadde kommet til av seg selv, men gjennom bønn og målrettet arbeid fra de som hadde valgt å bli med på satsningen har gitt resultater hos alle.
Gruppearbeidet handlet om DPULS og målet var å utarbeide en liste med forslag under de 5 bokstavene som kan fungere som en idebank i foreningene sitt lokale arbeid.
På neste strategisamling skal vi samle trådene for det vi har vært gjennom så langt, og sammen skal vi ta skritt for skritt i et eksempel som kan være gjenkjennbart i flere foreninger. Vi oppfordrer hele styrer og gjerne også andre interesserte personer fra hver enkelt å bli med. Dere kan ikke regne med å få brukt tiden på samlingen til lokalt styrearbeid, men dersom dere er flere så er det så mye enklere å komme i gang lokalt, pluss at dere får mulighet til å hente inspirasjon og ideer fra forskjellig hold.