Aldri alene – trosopplæring for tweens

Trosopplæring for tweens (10–14 år)

Målet med Aldri Alene er å skape trygge rom der tweens kan kjenne med hele seg at de har en identitet som Guds barn. Noen stikkord er: «fellesskap og relasjoner», «trygg hverdagstro på Jesus» og «selvbilde». «Aldri alene» utvikles av Acta i samarbeid med Søndsagsskolen Norge, NLM Ung, Blå Kors og NLA Høyskolen.

Bruksområder og format

«Aldri alene» er et fleksibelt opplegg til bruk i klubb, i kor og på leir. Formatet er digitale halvårspakker som inneholder filmer, samlinger, «tweenshefte» og et eget magasin til de voksne hjemme («Mellomrom»). I tillegg følger gode pedagogiske lederressurser med, blant annet fellesskapsbyggende aktiviteter, musikk og fagstoff. «Aldri alene» kan bli brukt som et frittstående opplegg, eller som en del av annen undervisning.

Aldri Alene kommer ut som halvårspakker med opplegg for 10 samlinger. Til hver pakke følger det 10 «Mellomrom» og 50 deltakerhefter (5 pr. deltaker). Om en trenger flere kan man bestille akkurat det antallet man ønsker i nettbutikken.

Hvordan komme i gang?

Det kan være lurt å starte med Pakke 1, da denne introduserer en del verktøy og arbeidsmåter som brukes videre i de påfølgende pakkene.

Videre er det en naturlig utvikling i tema gjennom de påfølgende utgivelsene, men en må gjerne velge sine egne utgivelser og rekkefølge ut ifra lokale forhold eller egne referanser.

Du kan lese litt mer inngående om de ulike pakkene og bestille dem her:

Pakke 1.

Pakke 2.

Pakke 3.

Pakke 4.

Pakke 5.

Praktisk innføring

Vi har laget en egen side med praktiske opplæringsvideoer. Du finner denne HER.

Respons fra testgrupper

Alina på 12 år sier: 

«Syns det var spennende med filmen og at vi kunne svare med emoji. Det er ikke alltid så lett å sette ord på det man tenker og da var det fint å bruke dem»

Linda Aaberg, leder for Tweensarbeidet i Norkirken Grimstad sier: 

«Vi prøvde ut første kapittel forrige torsdag, og det var veldig spennende! Vi satt oss godt inn i materiellet i forkant og opplevde at det var en utrolig fin sammenheng og helhet når man brukte lekene sammen med det andre opplegget. VI brukte en del tid på leker, det mykner tweensene og stemningen i starten. (…)

Det var en kort og fin film med gode spørsmål. Fint å kunne bruke emoji, vi lurte på om det ble unaturlig, men det opplevdes veldig bra og alle så ut til å like det! Særlig for dem som ikke er så glad i å snakke! Det var også artig å bruke bevegelser til bibelverset- de engasjerte seg i det!  (…)

En noe annerledes måte å samtale med dem på, men vi syns det var fint. I etterkant når vi satt og spiste litt begynte de å spørre om flere andre ting, og vi fikk en opplevelse av at dette opplegget var et fint utgangspunkt for å dra praten videre. Det er jo ekstra viktig i denne alderen at de opplever relasjoner til lederne som gjør at de blir trygge på å kunne åpne seg når de trenger det. Vi opplevde det veldig bra!»

[Kjøp Aldri Alene HER]

NB: Godkjente lokallag i Acta kan søke om prosjektstøtte til pedagogisk trosopplæringsmateriell.  (Dette gjøres i MinSide i tidsrommet 1.1 – 1.6.)

Fargeboka

PS: Om du trenger å bruke «fargeboka» på skjerm (et element som brukes gjennom hele konseptet) ligger den gratis HER.