Musikk som misjon

Soul Children er vokst til å bli en verdensomspennende bevegelse, med en ting i fokus: å peke på Jesus. Foto: Bjørnar Strømsholm.

Det startet med ett enkelt kor i et boligstrøk i Oslo. Nå står folk fra hele verden nærmest i kø for å være en del av den verdensomspennende korbevegelsen.

Tekst: Elise F. Osmundsen – Foto: Soul Children

Mars 2001 markerer den offisielle starten for Soul Children. Et enkelt kor for barn og ungdom, som i dag har spredd seg til en bevegelse verden over.

Fra ett kor på Korsvoll menighetshus i lille Norge til over 300 kor i over 15 land. Historien om Soul Children-bevegelsen er en inspirasjonshistorie uten like, og et vitnesbyrd om Guds storhet.

Det er opptredener, lysshow og store scenerigger, ja. Men det er også så mye mer. Det er inkluderende fellesskap, med plass til alle. Det er engasjerte barn og unge som får kjenne at de betyr noe. Det er musikk som engasjerer, inspirerer og inkluderer.

Men viktigst av alt: Det er musikk som peker på Jesus.

Vil gi videre

Den uoffisielle starten til Soul Children-bevegelsen kan trekkes helt tilbake til 1988.

15 år gamle Ragnhild er på «Stockholm Gospelkör Festival» og opplever at Gud taler til henne på en helt spesiell måte gjennom musikken.

– Jeg fikk oppleve hvordan sangtekstene rørte meg som 15-åring, forteller hun og legger til:

– Det er noe jeg har skjønt nå i ettertid, at det ble et møte med Gud som forandra meg.

Og akkurat den følelsen av å møte Gud gjennom sangen og stå i et stort kor sammen med fremmede, samtidig som hun kjente seg som Guds barn, ville Ragnhild gi videre.

For Ragnhild Hiis Ånestad, er det Jesus som er det viktigste med musikken og arbeidet. Foto: Bjørnar Strømsholm.
For de utenfor

Det går cirka elleve år, og Ragnhild Hiis Ånestad sitter på en lederkonferanse hvor det snakkes om hvordan å bygge lederteam.

Samtidig sitter hun og tenker på de i menighetsarbeidet som ikke er helt barn, men ikke helt ungdommer heller. De som vi ofte kaller for «tweens».

Hun har lagt merke til at de fort blir litt glemt i arbeidet. De har en tendens til å falle litt utenfor. Da slår en tanke ned i henne.

– Det kom til meg ovenfra og ned: Sett sammen et lederteam, og legg til rette for at den gruppa skal komme tilbake til bedehuset, sier hun.

Hun tok for seg visjonen til datidens indremisjon: Vinne og bevare mennesker for Jesus, og la til: gjennom sang og musikk de kjenner seg igjen i. Men hvilken musikk var så det?

– Jeg tenkte: Hvordan lokker jeg dem inn i Guds hus og lar dem få kjenne seg igjen? Det må være et språk som resonnerer i dem, forteller hun engasjert.

Soul Children skal være sang og musikk som barna og ungdommene kjenner seg igjen i. Foto: Bjørnar Strømsholm.

Dermed begynte produksjonen av egne låter med inspirasjon fra forskjellige musikksjangre, og tekster med hverdagslig og enkelt språk.

Den første korøvelsen var i mars i 2001, og før de egentlig hadde rukket å tenke seg om, hadde de gitt ut sitt første album.

Ryktet sprer seg

Ryktet om arbeidet spredde seg fort, og mange viste interesse for koret som holdt til på Korsvoll. Flere aviser og medier tok kontakt.

– Vi fikk mye oppmerksomhet uten at vi egentlig gjorde så mye for det, og da begynte ballen å rulle, forteller Ragnhild.

Hun ble ringt ned fra alle kanter av folk som ville starte Soul Children i sin menighet. Arbeidet med koret, som bare var som frivillig ved siden av jobben i Acta – barn og unge i Normisjon, krevde mer og mer tid.

I 2006 ble Soul Children en del av satsningsområdene til Acta, og Ragnhild fikk bruke hele arbeidstiden sin på å utvikle konseptet videre. Og dermed kunne hun ta imot flere som ville ta del i det.

Sammen med seg på laget fikk hun Juliane H. Stikbakke, som er ansatt i Acta som Soul Chidren-konsulent.

Får en stor rolle

Oslo Soul Children blir etter hvert så store at de får en rolle som artist. De gir ut plate etter plate og blir booket til flere artistoppdrag. Og i stedet for å hysje det ned, omfavner Ragnhild deres nye rolle og bruker den til noe viktig.

– Det var noe jeg ønsket. At vi kunne gå i front for barn og unge, og være en tydelig kristenartist, forteller hun.

– Det er en rolle jeg tenker at Gud har gitt oss på et vis, legger hun til.

Det å være en artist og tydelig profil, er noe de snakker mye med barna og ungdommene sine om.

De bruker mye tid på å snakke, spesielt med solistene, om at de er rollemodeller og forbilder for mange barn som ser opp til dem. Og på sett og vis sangevangelister.

For Ragnhild er det viktig å bruke artistrollen Oslo Soul Children har fått, til å være gode forbilder og tydelig vitner for Jesus. Foto: Bjørnar Strømsholm.

– Det er jo misjon vi driver med her. Og det er det aller viktigste, smiler Ragnhild.

Det viktigste budskapet

Også utenfor Norges grenser begynner folk å legge merke til Soul Children-konseptet.

– Jeg har mange gospel-venner rundt om i verden som så hva vi gjorde, forteller Ragnhild.

De fortalte om det til andre festivaler og organisasjoner, og slik begynte ryktet å spre seg.

– Og vi får så mange henvendelser, halvveis sukker hun, men med et smil.

Kapasiteten for hva de klarer å følge opp, er for lengst sprengt.

Det er jo er en positiv konsekvens, poengterer Juliane. Men likevel en utfordring.

For det er ikke bare å rulle ut konseptet «Soul Children» og la folk styre på slik de vil. Arbeidet er ikke bare en kul logo og fine sanger. Det er en hensikt bak dette. Det er misjonsarbeid.

Og derfor er det viktig å ha kriterier og retningslinjer for de som ønsker å være en del av Soul Children-navnet.

– Vi har det viktigste budskapet i hele verden: rett og slett evig liv. Og da kan vi ikke tulle, sier Ragnhild.

Kliss tydelig budskap

England, Tyskland, Sverige, Cuba, Ecuador, India, Kenya, Sør-Afrika. Lista med land med Soul Children-kor begynner å bli lang. Og lista med mennesker som har fått møte Jesus gjennom sangen og musikken, er enda lengre.

– Sangene våre har jo kliss tydelig budskap. Det er et så tydelig Jesus-fokus, sier Juliane og legger til:

– I tillegg er Ragnhild opptatt av dette når hun står der fremme på scenen: «Dette betyr noe mer. Dette er det gode håpet». Og det tror jeg er ganske unikt.

Ragnhild nikker og smiler anerkjennende.

Følelsen av Gud og fellesskap som Ragnhild selv fikk kjenne som 15-åring, får hun nå gi videre til andre barn og unge. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien.

Det er helt tydelig at det er dette som er det viktigste: Jesus. Og det legger folk merke til.

Den unike kraften og kjærligheten som kommer fra Jesus – den kjennes.

Derfor er det kanskje ikke så rart at dette lille koret som startet på Korsvoll, nå er blitt til en verdensomspennende bevegelse.

For alt foregår i Jesu Kristi kjærlighet. Alt peker på ham.