Våren som lar vente på seg – en påskehilsen

De siste ukene har det florert av overskrifter i avisene som har dreid seg om at våren kommer sent i år. «Våren er utsatt», «Enda et snøfall», «Rekordmye snø på ett døgn», «Lengste vinteren på mange år», «Glatte veier og kolonnekjøring ventes».   

For noen er det som god gli i skisporet å høre disse meldingene fordi det betyr lengre skisesong, men jeg tør å påstå at for de aller fleste er lengselen stor etter vår, lengre og lysere dager, tynnere jakker og lettere sko.  

Du tenker kanskje det er banalt og kjedelig å snakke om været når jeg først skal skrive noe om påsken? Grunnen er fordi jeg har undret meg over hvorfor vi lengter sånn etter et taktskifte, en ny sesong og tegn på nytt liv med hestehov og hvitveis i veikanten. Det går jo ikke en lunsj på min arbeidsplass uten at det enten nevnes at vinteren er for lang eller noen utbryter «i DAG var det SKIKKELIG vårstemning! Endelig!». Hvorfor lengter og leter vi sånn etter tegn på det lyse, varme og nye våren bringer med seg?  

For min egen del merker jeg at sansene mine skjerpes når jeg er ute i naturen i det våren er i anmarsj. Kan jeg skimte en hestehov, kan jeg kjenne at sola varme? Vi leter, lengter og håper at det snart blir varmere, lysere og lettere.  

Jeg tror Gud har lagt ned en dyp lengsel i alle mennesker etter Hans kjærlighet og nåde. Vi lengter etter noe som kan gi oss en følelse av liv, lys og varme. Eller, for å holde meg til værpraten, etter en lun solvegg som er i le for vinden på påskefjellet. Ingenting er som å høre noen i turfølget på skituren utbryte «Her er det varmt og vindstille, vi setter oss her!».  

Jesus vet hvordan det er å være sliten, som vi kan kjenne på etter en ekstra lang vinter. Jesus vet hvordan det kjennes å være trøtt, som vi kan kjenne på når dagene er korte, og det er mørkt både når vi drar til og fra jobb. Jesus vet hvordan det er å være i mørket og føle seg ensom og forlatt, som vi alle kan kjenne på – uavhengig av årstid.  

Det er dette som er vår gud. Jesus, mennesket, gudesønnen – som døde for å gi oss nytt og evig liv og et lys som aldri blir overskygget av hverken høst eller vinter.  

Jesus lever! God påske!

– Sigrid Flesjå Olsen